+36 30 227 0820 karyy36@gmail.com
Oldal kiválasztása

Miért ne fesd be a hajad hennával? 

Kezdjük azzal, hogy ha gondolkozol azon, milyen szuper lenne hennával befesteni a hajad, mert valami újra vágysz, vagy épp valami kis változatosságot igényelsz, akkor kérlek hogy ne hennával fesd be a hajad, hanem erre vannak vegán szinező hajfestékek. 

A henna legnagyobb hátránya az, hogyha meguntad a hajszínt azt fodrász keze által, és a te otthoni ujjacskáid által sem lehet lerobbantani, mivel teljesen más vegyi reakció ment végbe hajadon a henna által, mintha egy gyenge hajszínezőt használtál volna. Mondhatni “Isten se mossa le rólad”. 

Fodrászként bevallom próbáltam már hennát leszedni a hajról… nem sikerült …. és szép mohazöld lett a színe. Természetesen vendégemnek mondtam, hogy mi várható, de ennek ellenére is szerette volna, ha megpróbálnánk. 


A henna festék és az általános hajfestékek között számos különbség van, mind összetételük, mind pedig az alkalmazás és az eredmény szempontjából. A henna egy növényi eredetű festék, amelyet a Lawsonia inermis nevű cserje leveléből készítenek. A henna festék természetes pigmenteket tartalmaz, például lawsone, amely a haj színét tartósan változtatja meg. Az általános hajfestékek igaz gyakran vegyi anyagokat tartalmaznak, például ammóniát, peroxidokat, viszont mára általában csökkentett tartalommal bírnak, illetve vannak ammóniamentes és vegán festékek (növényi összetételű festékek). Ezek a vegyi anyagok segítenek a hajszín tartós és gyors megváltoztatásában. A henna festék általában a hajszín mélyítésére vagy vöröses árnyalatok hozzáadására használják. Nem alkalmas drasztikus színváltoztatásra, és a végeredménytől függően különböző árnyalatokat érhetünk el, de jellemzően vörös vagy vörösesbarna lesz a hajszín. Az általános hajfestékek sokféle színt kínálnak, és lehetővé teszik a hajszín teljes megváltoztatását. A hajfestékekkel világosíthajtuk a hajszínünket, valamint extra színekkel is feldobhatjuk. A henna festék tartóssága általában kevésbé hosszú távú, és a szín fokozatosan halványul a hajon. Itt fontos megjegyeznem, hogy attól függetlenül, hogy kifakult a hajszín, még a henna anyaga ugyanúgy ott marad a hajon, és emiatt sem radírral, sem pedig szőkítővel nem tudjuk eltávolítani a hajról.  A festék idővel természetesen kopik, attól függően hogy az milyen kémiai anyagokat tartalmazott és milyen arányban. A vegán hajfestékeknek általában természetes árnyalata van és kopnak, míg az általános hajfestékeknél figyelhető meg a lenövés.


Mindenkinek más és más igényei vannak a hajszínnel kapcsolatban, és a választás attól függ, hogy milyen eredményt szeretnél elérni, mennyire vagy érzékeny a vegyi anyagokra, és mennyire tartós megoldást keresel. Fontos megfontolni az előnyöket és hátrányokat, mielőtt döntést hozol a hajfesték típusa mellett. Én úgy gondolom, hogy ha valami változásra vágysz akkor mindenképp kezdj egy szinezővel, vagy vegán hajfestékkel, mert ezeket könnyebben lehet változtatni, ha nem tetszik. Ha allergiás vagy bármilyen vegyszerre, akkor érdemes elgondolkoznod a hennán, de tudd hogy azzal hamvas színeket nem tudsz elérni.